Bilder: Anna Ljungkvist, Karolina Bergom-Larsson.

Ladda ner planering

Upptäcktsresorna, 1 vecka

Årskurs: 7
Ämnen: Hemkunskap, historia
Periodlängd: 1 vecka
Författad av: Anna Ljungkvist

Dagsplanering

Dag 1 - Samtal om människors resor. Varför reser vi nu? Varför reste vi tidigare? Vad är en handelsväg? Vad åt ni till frukost? Vad är närodlat? Vilka varor kommer från andra länder. Vilka material ar vi i våra kläder. Berätta om den viktiga Sidenvägen.

Dag 2 - Portugisernas resor, jakten på kryddor, konsekvenser av vitaminbrist, skörbjugg. Vilka vitaminer behöver vi? AD-vitaminer? Om vi inte får tillräckligt med sol, var hittar vi ad-vitaminer. 

Dag 3 - Förbered en måltid med s.k. Kolonialvaror. (Varför heter det så?). Leta recept och skriv en meny. Diskussion om olika konsumtionsmönster. 

Dag 4 - Laga mat i grupper. 

Dag 5 - Vilken mat skulle vi äta om vi endast använde inhemska varor? Vad är egentligen svensk husmanskost. Vad är svensk mattradition och vad har format våra matvanor?

Perioden bearbetar följande centrala innehåll

Ur En väg till frihet

  • Kolonialvaror.

  • Lyxvaror som socker, kaffe, te, kryddor och siden.

  • Skillnaden mellan råvaror och processade varor.

  • Nya handelsvaror och konsumtionsmönster i och med kolonialiseringen under 1600-1700 talet.

Övningsmoment

Leta recept och göra en meny. Tillaga olika råvaror. Öva resonemang kring hur vår matvanor styrs av efterfrågan.

Eleven prövas mot följande kunskapskrav

Ur Lgr 11

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Hur prövas eleven mot kunskapskraven

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.